30 oktober 2008

Livsnjutarblogg


Fick en utmärkelse från en annan blogg igår. Här är motiveringen: "en till livsnjutarblogg och I formligen looooove det också". Jag tackar så jättemycket och är glad för uppskattningen. Nu vet jag vad jag har för blogg - en livsnjutarblogg. Vilket fint omdöme!

Vilken tur att vårt olivträd har fått flytta in från balkongen. Jag tror inte att olivträd gillar snö och minusgrader. Men, det gillar jag!

Igår hade jag tre missade samtal, vilket är ovanligt för mej. Det var Ar som ringde från Oslo och behövde sjukvårdsråd till en skadad kompis. Idag har vi fått kontakt och allt hade ordnat sej.

Nu väntar tvätt och städ som vanligt på torsdagkvällen.

29 oktober 2008

Slapparkväll

Det är lika bra att jag "bekänner mina synder" direkt. Jag skolkar från simningen ikväll. Jag hade hur många anledningar som helst att stanna hemma i soffan och dricka te och titta på TV i stället för att åka iväg och simma. Jag har inte ens dåligt samvete. Det är jättskönt att vara hemma och bara ta det lugnt. Det känns som om kropp och själ är i behov av vila. Dessutom tror jag att jag behöver vila upp mej inför en ganska stor arbetsprestation på fredag. Jag har 200(!) personer bokade till mej för influensavaccination. Men, det är snabba besök - bara ett litet stick, sen är det klart.
Igår efter jobbet var jag i Linköping och träffade L. Det var kul att ses igen. Vi konstaterade att det hade hänt en hel del. Senast vi sågs var för 1½ år sedan.
Nu ska jag tända ljus, dricka te och slappa.

27 oktober 2008

Underbara barn


Blev bjuden till mina barn igår på lite födelsedagsfirande. Egentligen hade jag ju redan fått allt som jag önskade mej - att få umgås med mina barn på min födelsedag. Igår fick jag fina paket. Ad. hade gjort en supergod kaka. Det var jättetrevligt att träffas och prata. Jag är stolt över att vara mamma till dessa underbara barn. Bilderna här är från igår.
Ännu en tuff måndag avklarad på jobbet. Jag försöker tillämpa mindfulness vilket är mycket bra. Det fungerar.
Idag har jag också haft möjlighet att träna ytterligare mindfulness d.v.s. Stanna upp - Observera - Acceptera - Släpp.
Nu önskar jag er alla som vill ha en bra vecka att ha en bra vecka!

26 oktober 2008

Se och njut








Här kommer några bilder från Omberg när Vättern visar en lite tuffare sida än vad vi upplevde i somras då vi badade. Då var Vättern behagligt uppvärmd och spegelblank. Igår var Vättern tuff, iskall, stark och ohämmad. Jag njöt av skådespelet och var glad för att jag kunde vara där och få se allt och ta bilder. Det var + 9 grader och rejält blåsigt. Det var underbart vackert.
Det är fantastiskt att naturen kan visa upp så många olika sidor. Det är fascinerande och imponerande, tycker jag.
Den som vill kan klicka på bilden för att se den i större format.

25 oktober 2008

Stressa av - lev i nuet

STRESSA AV - LEV I NUET
Det är en av rubrikerna i dagens tidning. En helsida om Mindfulness. Det är tydligen det som gäller nu. Man skriver om vikten av att inte skjuta upp att leva. Skjuter man upp möjligheten till att må bra och koppla av finns det till slut ingen glädje kvar. Tänkvärda ord, tycker jag.
"Det som ligger bakom oss och det som ligger framför oss är småsaker jämfört med det som ligger inom oss" av Jon Kabat Zinn.
Man skriver också att Mindfulness eller medveten närvaro går ut på att granska vem man är, komma i kontakt med nuet och leva i harmoni med sig själv och världen genom att öka medvetenheten om det som sker inom och runtomkring en själv.
Vi utför ofta våra sysslor med den så kallade autopiloten påkopplad och då är vi inte riktigt medvetna om vad vi känner. gör eller tänker i nuet.
Allt det här har jag läst i Östgöta Correspondenten idag. Finns säkert att läsa på http://www.corren.se/ också.
Idag tänker jag på Ar som testar sina kunskaper genom att göra högskoleprovet för första gången. Jag tänker på Ad som har en ledig helg.
Hela helgen ligger framför mej, det är vackert väder och jag får träffa mina barn i morgon. Vad gött!

24 oktober 2008

Ljus i mörker

Idag har arbetsveckan avslutats med ett möte/seminarium/information om vad som gäller i framtiden för landstinget i min del av Sverige. Jag känner mej kritisk och ifrågasättande till upplägget på mötet. Det kändes ineffektivt. Inget speciellt framkom.
På hemvägen från mötet passade vi på att shoppa lite i stora staden. Vi besökte även IKEA där vi bl.a. köpte ljus i alla möjliga former, färger och dofter. Jag har alltid gillat att tända ljus och då är det inte ett ljus utan helst massor.
Idag kommer Ar hem från Oslo. Han och hans bror ska bjuda hem oss (till Ar lägenhet där Ad bor) på söndag. Vad roligt det ska bli. Då får jag träffa alla mina barn samtidigt.
Jag läser fortfarande om mindfulness. Det här har jag läst i boken "Vem är det som bestämmer i ditt liv" skriven av Åsa Nilsonne. "Vad är det då vi behöver göra för att vara medvetet närvarande? Grunden är att observera, och att sedan beskriva utan att döma eller värdera".
Jag önskar Er alla en trevlig helg!

23 oktober 2008

Vaccinerad

Idag tog jag mod till mej och blev vaccinerad mot årets influensa. Arbetsgivaren bjuder på det. Vi vaccinerade varandra på jobbet. Så, nu har vi gjort vad vi kan för att hålla oss friska.
I morgon är det den 24:e oktober = 2 månader kvar till julafton. Det känns härligt att tänka på jul. Det är roligt att göra fint hemma. Det är gott med julmat. Det är skönt med lite extra ledighet. Jag får träffa mina barn, mina systrar med familjer och mina föräldrar, hoppas jag.

21 oktober 2008

En ganska vanlig tisdag


Vad tiden går fort på jobbet! Det säjs att tiden går fort då man har roligt. Det kanske är så att jag har ett roligt jobb. Det är i alla fall omväxlande. Det blir aldrig långtråkigt. Det händer något (nästan) hela tiden.
Har haft lönesamtal idag med min chef. Det är intressant att få veta sina positiva och negativa sidor. Positivt: Jag gör ett bra jobb och känner ansvar. Negativt: Jag är inte med på tillräckligt många möten. Jag bör lära mej att prioritera deltagande på möte. Sedan fick jag beskedet. Ingen satsning på chefer i år. Du får ..... kr. Jag tackar och undrar samtidigt om det var bra eller dåligt.
Att ha en blogg är för mej att skriva ned det som händer i mitt liv, mina tankar och funderingar, att få dela med mej av lite bilder. Jag har inget speciellt syfte med min blogg eller något speciellt viktigt ämne. Jag bara skriver. Jag blir glad om det kan vara till glädje för andra.

20 oktober 2008

Jobb

Tuff måndag på jobbet, men nu är den avklarad. Resten av arbetsveckan är innehållsrik. Veckan avslutas med heldagsseminarium i stora grannkommunen om det nya heta ämnet i vårt landsting.
Kul att så många läser min blogg!

19 oktober 2008

Sköna Söndag


Sinnets natur är ett klart ljus
Föroreningar ligger på ytan

Jag har läst det i en bok som jag fick med på köpet då jag köpte en tidning. I boken står det också att man kan få dessa föroreningar att lösas upp, men bara om man själv vill. Att läsa sådant som kan leda till egen personlig utveckling tilltalar mej. Jag vill helst inte bli en sådan person som inte kan lära sig något längre och som fortsätter med beteende som inte är bra för varken mej själv eller andra. Jag vill vara öppen för ny kunskap och försöka förändra det jag kan om det är nödvändigt. Det är kanske det som kallas att växa som människa.

Nu börjar snart en ny vecka som jag hoppas blir bra för oss alla.

18 oktober 2008

Lugn lördag


Det var en trevlig fest igår med 16 tjejer och en kille i ålder 29 - 65. Jag fick så fina paket. Det var trevligt att träffas utanför jobbet och bara äta och dricka gott och ha trevligt tillsammans. Det blev en repris av söndagens tipspromenad vilket var uppskattat.
Jag hade tänkt skriva att nu är jag färdigfirad men jag kom på att två gamla kompisar har sagt att de vill bjuda ut mej på mat eftersom jag fyllt år. Vi får se var och när det kan bli. Spännande!
Idag har vi gått en långpromenad i skogen. Jag tycker att det är så skönt och avkopplade att gå i skogen. Det är bara skogen som hörs, det är vackert och luktar gott. Vi har det bra som bor så nära naturen.

17 oktober 2008

Vänner

Nu har jag läst lite i boken "Vem är det som bestämmer i ditt liv? Om medveten närvaro" skriven av Åsa Nilsonne. Jag hittade ett bra kapitel om att vårda sina relationer. Om man kan svara ja på följande frågor kommer man troligen att ha flera vänner oavsett hurdan man är för övrigt. - Lyssnar du? - Är du vänlig? - Håller du dina löften? - Gör du något för andra?
Blombuketten på dagens bild är från mina föräldrars trädgård.
Vi förbereder oss för invasionen ikväll. På ren östgötska kan man säja - Å Gu va himla kul de ska bli.
Har vi tur kan det komma lite bilder från festen på bloggen.

16 oktober 2008

Att vara förälder

Skönt att vara ledig från jobbet. Det har dock varit fullt upp idag. Handla, tvätta, städa och laga mat. Men, tur att man får gäster ibland för då blir det rejäl städning. Just nu håller sambo på att städa kyl och frys. Jag har städat trappan (Egirs satsar inga pengar på trappstädning, verkar det som).
Har fått umgås lite med Ad idag då vi åt mat hos mina föräldrar. Sedan fick han skjuts till sitt jobb. Vilken tur jag har att han bor så nära - det blir ju enklare att träffas då. Ar bor ju lite längre bort. Det är roligt att åka och hälsa på honom, men det blir inte så ofta. Han brukar komma hem till Mjölby c:a 1 gång/månad. Så, vi ses ju ganska ofta ändå. Att vara förälder är en förmån, det är fantastiskt att få vara mamma.
Mina föräldrar är ganska gamla (83 och 85). De bjöd på en fantastiskt god middag idag. Jag tycker att de är superduktiga, pigga, fräscha, glada och underbara kockar och bagare. Maten idag: persiljebeströdd kokt potatis, brun sås, inlagd gurka, kokta morötter - även de med persilja, lingon, sallad och jättegott kött. Sedan fick vi äppelkaka med grädde och/eller glass och kaffe. Det var en genomtänkt god måltid tillagad med kärlek och omsorg. Jag känner att de tycker att det är underbart att vara föräldrar, svärföräldrar och morföräldrar. (Nu blir jag rörd...)Vi åt med god aptit som ni säkert förstår. När jag plockade blommor i deras trädgård passade mina föräldrar på att plocka undan disken och klä sig fina för de skulle åka iväg på pensionärsträff. De har fullt upp och trivs med det. I morgon ska de baka tre tårtor till min fest - TACK!

15 oktober 2008

Lediga dagar

Igår kom jag hem lite senare från jobbet, inte på grund av att jag jobbade över utan på grund av att trivselgruppen hade laddat för en ny aktivitet. Vi var kvar på jobbet och fick lite varor visade. Sedan fick vi handla - hur mycket vi ville. Innan vi åkte hem fick vi äppelpaj och vaniljsås. Vi har verkligen trevligt tillsammans. Jag är tacksam över mina jobbarkompisar. Det är så goa fina människor.
Ikväll har jag simmat. Det är så himla skönt att motionssimma i Lundbybadet. Då är det dämpad belysning, tända ljus och mysig musik. Dessutom kanske jag får lite muskler också.
Nu är jag och min sambo lediga i två dagar eftersom vi ska ha fest här på fredagkväll. Ni som läst min blogg tidigare vet ju redan att (nästan) alla på jobbet kommer hit då. Vi hinner förbereda i lugn och ro.
Mina gamla snälla föräldrar har bjudit oss och Ad på mat i morgon - ska bli trevligt. Jag blir så glad då jag får träffa mina barn.

Bilden här är från Oslo.

13 oktober 2008

Att ta sig tid att leva

Jag såg hur häggen blommade
Det kom en doft från den
Jag sade till min älskade: kom ut och se och känn!
Hon stod vid makaronerna
Och sydde på en klut
Och när hon lyfte blicken
Hade häggen blommat ut...
Alf Henriksson
Att ta sig tid att leva borde vara hur enkelt som helst. Men det kommer så mycket emellan hela tiden.
Bilden här togs då häggen blommade i våras. Jag gick ut på gården och satte mej i solen och läste.
Jag känner mej priviligerad då det gäller att kunna ta sej tid. Visserligen jobbar jag mycket men när jag är ledig har jag möjlighet att ta mej tid att göra vad jag vill. Jag har inte så många "måsten".

12 oktober 2008

Kalas




Nu har jag verkligen blivit firad, men än är det inte färdigfirat. På fredagkväll kommer nästan alla på jobbet. Idag var vi 14 personer på mat och fika i vår trea. På fredag blir vi 17 st.
Jag fick så jättefina presenter idag. Maten var jättegod och uppskattad. Dessutom hade vi tipspromenad med 10 frågor så gästerna fick gå runt i hela huset och svara på frågor. Vi hade prisutdelning med egentillverkade priser. Därefter kaffe/te och tårtor (som mina föräldrar gjort).
En lyckad eftermiddag tillsammans med mina fina "nära och kära".
De knallblå stolarna på översta bilden är lånade på jobbtet.
Nu diskar vi för fullt. Det blev massor med mat och tårtor kvar. Ad fick med sej en matlåda och vi har matlådor för resten av veckan.
Nu önskar jag er alla en bra vecka!

11 oktober 2008

Förberedelse

Idag lagas det god mat här hemma som vi ska bjuda på i morgon. Det är nystädat och dukat. Det känns bra - ingen stress (än så länge).
Dagens mindfulness handlar om acceptans. "Acceptans handlar om att se saker och ting som de verkligen är - här och nu. Förr eller senare måste vi alla försonas med hur landet ligger och acceptera sakernas tillstånd. Genom att snabba upp den processen, slipper vi slösa bort en massa psykisk energi i onödan. Vi förbrukar en massa energi genom att förneka och motsätta oss saker som de är. Vi försöker förändra situationen till något annat och kontrollera livet, något som leder till större anspänning och mindre liv".
Jag har funderat mycket över acceptans när jag läst om det i böckerna om mindfulness. Det innebär inte att vi måste gilla allt och inta en passiv attityd. Men, jag tror att det till viss del handlar om att gilla läget.

10 oktober 2008

Att våga flyga

För att man ska kunna flyga
måste skalet klyvas
och den ömtåliga kroppen blottas
För att man ska kunna flyga
måste man gå högst upp på strået
fastän det böjer sig och svindeln kommer
För att man ska kunna flyga
måste modet vara aningen större än rädslan
och en gynnsam vind råda
Instruktion för skalbaggar av Margareta Ekström

09 oktober 2008

Några bilder från Oslo











Ytterligare några bilder från Oslo

Julpynt

Köpte lite julpynt i Oslo och vill bara visa den här fina kransen som ska få pryda dörren (insidan) vid jul.
Idag är jag ledig från jobbet. Nu väntar väskorna på att packas upp, jag ska tvätta, städa, klippa håret, hämta sambo på jobbet och sedan handla på City-Gross.
På söndag och nästa fredag ska vi fira min födelsedag så, vi har en hel del att förbereda. Det ska bli jätteroligt med kalas och fest här hemma hos oss. Det finns alltså möjlighet att träna mindfulness nu - att fokusera och undvika splittring, ställa rimliga krav och ta kontroll över sina inre stressfaktorer.

08 oktober 2008

Oslo



TACK, för fina kommentarer och för fina Grattis-hälsningar till mej på era bloggar!
Nu har vi haft tre underbara dagar tillsammans i Oslo.
Måndag 6/10
Vi (sambo, Ad. och jag) gick hemifrån i måndags morse vid 8-tiden. Tåget avgick kl. 08.12. Efter c:a 1 timma var det byte i Hallsberg. Vi fick vänta där i lite mer än en timma. Sedan åkte vi tåg till Kongsvinger. Därifrån fick vi åka buss till Oslo. Resan gick jättebra. Så skönt att slippa köra/åka bil.
Vi gick direkt till hotellet på Skippergata (ni som känner till Oslo vet vad det är för typ av gata!). Hotellet var lite gammalt och slitet men bra med fin atmosfär. Vi gick ut på sta'n och åt lunch. Ad valde lunchställe så det blev Mac Donalds. Vi kunde sitta utomhus och äta. Soligt och ganska ljummet i luften. Ad. mötte sedan upp sin bror och följde med honom hem. På kvällen möttes vi alla fyra på restaurang Egon där vi satt ute och åt!
Tisdag 7/10
Att fylla 50 är helt OK! Fick jättefin present av sambo. Han vet vad som är snyggt och passar. Efter den goda hotellfrukosten blev det shoppingrunda. Sedan mötte vi A och A. Vi gick till Vigelandsparken som var mycket vacker, imponerande och fascinerande. Jag ska ta reda på lite mer om den parken och sedan berätta om den på min blogg. Därefter lunch tillsammans. Vi som kallades gamlingarna tog sedan Trikken till hotellet och somnade helt utmattade. Sambo som har stegräknare gick lite mer än 16000 steg den här dagen. På kvällen åt vi underbart god mat på en restaurang på Akers brygga. Det var mysigt, trevligt, gott och underbart att få umgås med mina tre killar. Det var min bästa födelsedag!
Onsdag 8/10
Idag har vi tagit det lugnt. Vi väntade på att Ad skulle vakna. Han kom sedan till vårt hotell. Vi checkade ut och besökte sedan ett varuhus med en massa inredningsaffärer. Jag köpte julpynt! Därefter var det dags att gå mot stationen och invänta bussen till Kongsvinger - tåg till Hallsberg - byte för tåg till Mjölby.
Det är roligt att resa och det är skönt att komma hem igen.

05 oktober 2008

Äpplen och tända ljus


Har en sambo som pallar äpplen och gör äpplemos! Äpplena är från gården och hade blivit förstörda om inte han plockat ner dem. Nu ligger de i grytan och väntar på att bli mos. Luktar gott!
Annars laddar vi för att resa till Oslo i morgon. Jag tvättar, stryker och packar. I köket lagas det god mat.
I fredags fick jag grattis-kort från gamla kompisen M (som bor lite utanför Örebro). Idag har gamla kompisen B (lite utanför Skänninge!) ringt och grattat. Jättekul att höra av gamla kompisar.
Nu blir det bloggpaus till efter Oslo-resan. Då blir det desto mer.

04 oktober 2008

Pysslig lördag




Skönt med sovmorgon. Härligt att läsa tidningen och dricka te i lugn och ro i sängen. Efter frukost gick jag den s.k. Egebylundsrundan. Plockade en blombukett samtidigt.
Har varit i Linköping och handlat en del inför de kommande kalasen. Därefter städning och dessutom fönsterputsning. Energin börjar alltså återvända. Det skulle vara så skönt att få känna sig läkt och som vanligt igen. Men, som vanligt blir det ju inte, men förhoppningsvis bra.
Ska också försöka hinna göra müsli ikväll. Jag ska ta med lite till Ar. då vi åker till Oslo.
Nu är det god mat på gång!
Trevlig lördagkväll!

03 oktober 2008

Söderköping







Vad vackert det var i Söderköping! Det var helt otroligt att det fortfarande blommade så mycket vackra blommor som petunia, pelargoner, klematis och rosor trots att vi redan är i oktober.
På ledarutvecklingskursen var vi 20 chefer från olika verksamheter. Vi delades in i 4 grupper - jag hamnade in en bra grupp med sympatiska människor. Vi fick lära känna varandra och reflektera över vår roll som chef. I början kände jag mej obekväm men bestämde mej för att vara aktiv, engagerad och gilla läget och då kändes det genast bättre. Jag känner mej än så länge nöjd och jag tror att det kommer att ge mej styrka i min ganska ensamma roll på min arbetsplats.
Nu ska jag packa upp, städa lite, äta god mat i trevligt sällskap och bara ha det bra.
Trevlig helg!